Mi az a Dévény-módszer?


A módszer rövidített neve:


DSGM (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer)


A módszer lényege, hogy az ínak, izmok és idegvégződések speciális, látszólag egy erős masszírozáshoz hasonló technikával ingerelhetőek, melynek következtében az agy közvetlenül stimulálódik. Ezzel a speciális manuális technikával (SMT) az izom-ín-kötőszövet rendszerben kialakuló kontraktúrák, mozgásbeszűkülések kezelhetők és megszüntethetők. A szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvedő csecsemők eredményes kezelése mellett a baleseti sérülések utókezeléseinél, ortopédia, neurológia és reumatológia területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt kiemelkedő hatékonysággal alkalmazható.


Ez természetgyógyászat?


Nem. Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének köszönhetően saját gyakorlati tapasztalata alapján dolgozta ki a módszert, mely új, az eddigiektől eltérő szemléletet képvisel a mozgás rehabilitációban. Dévény Anna elismert szakember, munkája elismeréseként 2003-ban Batthyány-Strattman László-díjban, 2011-ben Príma Primissima-díjban részesült.


Mi a különbség a Dévény-módszer és a többi gyógytorna között?


A gyógytornák általában röviden összefoglalva azt erőltetik, ami nem megy. A Dévény-torna a mozgásbeszűkülés okát keresi és oldja fel, ami által a mozgás beindul. Ez a módszer sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint más gyógytornák.


Csinálható párhuzamosan többféle gyógytorna a Dévény-módszer mellett?


Igen, csinálható, de nem ajánlott, mert nehezen követhető, hogy valójában mi használ a gyereknek. A gyógytornák gyakorlatai, így a Dévény-torna is egymásra épülő elemekből állnak, melyek alkalmazását és az alkalmazás hosszát a javulás foka is befolyásolja. Más gyógytornák a Dévény-torna sikerességét nem módosítják, nem csökkentik, de a javulás pontos okának objektív ismeretét igen. A párhuzamos tornák használata ennek ismeretében tehát a szülő döntése.


Orvosok is ajánlják a módszert?


Természetesen. Fejlődés neurológusok, ortopéd szakemberek, házi orvosok is tanácsolják a Dévény-torna használatát, sőt Budapesten és Szegeden a koraszülöttek intenzív osztályán a Dévény-módszert alkalmazó gyógytornászok is kezelik az újszülötteket.


A szülőnek otthon is kell tornáztatnia így a gyermekét?


Nem. A módszer emiatt is rendkívül baba és szülőbarát, hiszen más gyógytorna módszerekkel ellentétben nincs szükség napjában többször otthon, a gyógytornához nem értő szülőnek tornáztatnia gyermekét, hanem elég a heti egy, súlyosabb problémánál esetleg heti két kezelés, melyet a szakgyógytornász végez. Ez különösen a pár hetes csecsemőknél jelentős különbség, ahol az alvás segítené a gyermeket a fejlődésben, és a többszöri tornáztatással felborul a természetes napirendje.


Hány hetesen lehet elkezdeni a kezeléseket?


A születés pillanatától. Budapesten és Szegeden a koraszülöttek intenzív osztályán a Dévény-módszert alkalmazó gyógytornászok is kezelik az újszülötteket.


Lehet a módszerrel ártani?


A kezeléssel ártani nem lehet, csak használni, bebizonyosodott ugyanis, hogy a szülési sérülésből DSGM kezeléssel gyógyult gyermekek az átlagnál ügyesebbek, erősebbek és mozgékonyabbak lesznek, ezért álláspontunk szerint a legkisebb gyanújel esetén is kezelni kell, mert a korai kezelés előnyei később behozhatatlanok.


Bármikor el lehet kezdeni a kezelést?


Bármikor, gyermek és felnőtt korban egyaránt, azonban az agynak az első 5 hónapban van egy tartalékállománya, amely a DSGM kezelés során alkalmazott speciális manuális technikával hadra fogható, mivel a technika direkt ingerhatást gyakorol az agyra. 5 hónapos kor után azonban ez a tartalékállomány leépül, ezért van rendkívül nagy jelentősége a korán megkezdett kezelésnek!


Kamaszkori testtartás-javításra is alkalmazható a módszer?


Igen, sikerrel alkalmazható tinédzserek tartásjavítására, gerincferdülés esetén és egyéb, gyermekkorban fel nem ismert probléma esetén. Ezen túlmenően töréses balesetek, műtétek utáni rehabilitációban is nagyon sikeres a módszer.


Mennyi ideig tart a kezelés?


Ez a sérülés, mozgásbeszűkülés mértékétől függ. Bármilyen enyhe mozgásbeszűkülés esetén is szükséges minimum 5 kezelés. A kezelés a teljes felépülésig tart annak érdekében, hogy ne álljon meg a gyógyulás folyamata.


Milyen gyakran kell kezelésre járni?


Általában heti 1 alkalommal, súlyosabb esetekben javasolt a heti 2, illetve nagyon súlyos esetekben a heti 3 kezelés.


Ha abbahagyjuk, visszaeshet a gyermekem fejlődése?


A már elért eredmények stabilak, visszaesés nem következik be az abbahagyást követően. Amennyiben azonban a kezelést hamarabb hagyja abba a beteg, mint amikor a gyógytornász javasolja, úgy lehetséges a fejlődés újbóli megrekedése, illetve a gyógyulás megállása. A kezelés szüneteltetése és a fejlődés, gyógyulás kontrollálása a módszer része. A kezelések lezárását követően megbeszélt időpontokban konzultál a szülő a gyógytornásszal, és viszi kontrollra a gyermeket.


A módszerről még bővebben a Dévény Alapítvány honlapján olvashat.

Springtimedesign 2014 | All rights reserved